ABD'de Türk Medikal Turizmini Pazarlama Fırsatlarının Araştırılması

ABD'de Türk Medikal Turizmini Pazarlama Fırsatlarının Araştırılması

 

Taylor Lentz

Trey Stablein

Carie Weinman

Madeline Dailey

Joseph Teeple

Nick Orekoya

 

tarafından hazırlandı

 

MBA Öğrencileri Küresel Pazarlama Sınıfı Projesidir.

 

Musa Pinar, Ph.D.

Professor of Marketing

Paul H. Brandt Professor of Business

 

tarafından denetlendi.

 

İşletme Fakültesi

Valparaiso Üniversitesi

Valparaiso, ABD

 

Sponsor

Uzman Dr. Sinan İbiş

Medikal Turizm Derneği Başkanı

 

Medikal Turizm Derneği

Ankara, Türkiye

İçin hazırlandı.

Mart 2022

 

Yönetici Özeti…

Gelişmekte olan ülkelerde sağlık harcamaları sürekli artmaktadır, bu nedenle insanlar tıbbi istek ve ihtiyaçları için daha az ödeme yapacakları ülkelere seyahat etmeye motive ve isteklidir. Sonuç olarak, medikal turizm küresel olarak popüler ve hızla büyüyen bir trend haline geldi ve 192,9 milyar dolarlık gelire ulaşması, 2020-2026 döneminde CAGR (bileşik yıllık büyüme oranı) %29,29 oranında büyümesi bekleniyor. Asya Pasifik bölgesinde ve Latin Amerika'da medikal turizm pazarından yararlanan ve hizmetlerini batı ülkelerinde yaşayanlara tanıtmak için iyi bir iş çıkaran birkaç ülke var. Medikal turizmde en iyi performans gösteren ülkeler Tayland, Singapur, Güney Kore ve Hindistan gibi Asya ülkeleridir. Ayrıca Brezilya, Arjantin ve Meksika gibi Latin Amerika ülkeleri, Kuzey Amerika'dan daha fazla hasta çekmek için sağlık altyapı yeteneklerini genişletmeye büyük ölçüde odaklandı.

Türkiye, uygun fiyata sunulan yüksek kaliteli hizmetin yanı sıra tarihi, kültürü ve uygun iklimi ile turistik cazibe merkezleri sağlaması nedeniyle medikal turizm için popüler ve çekici bir destinasyon haline gelmiştir. Bu, sağlık tesislerinin ABD'den medikal turistleri çekmek için tıbbi bakım ve turizm avantajlarından ikisini bir arada fırsat olarak sunmaktadır. Ayrıca, Türk Hava Yolları'nın desteği gibi kamu ve özel sektör kuruluşları arasındaki işbirlikleri, sağlık turizmini desteklemek için ekstra çaba ve dikkat çekici teşvikler sunmaktadır. Bu bağlamda, Türk havayollarının ABD pazarını hedeflemede, ABD'nin çeşitli şehirlerinden İstanbul'a direkt uçuşları olması, Amerikalıların tıbbi tedavi için Türkiye'ye seyahat etmelerini kolaylaştırıyor.

Dünyanın önde gelen medikal turizm destinasyonlarından biri olan Türkiye, iki ana tıbbi fırsat kategorisi sağlayabilir: a) Aşağıdaki alanlarda tıbbi tedaviler ve b) Özellikle yaşlı hastalar için kronik sağlık sorunlarına yönelik kaplıca ve termal tedaviler. Kaplıca ve termal turizm ile ilgili olarak, Türkiye, kronik tıbbi sorunları olan insanları kültürel deneyimlere sahip olmanın faydalarıyla tedavi edilmek üzere çekerek sağlık/medikal turizmini genişletmek ve büyütmek için eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Türkiye'de medikal turizmin pazarlama ve tanıtım açısından üç büyük avantaj: uygun fiyat, yüksek kaliteli bakım ve birinci sınıf tedaviyi beklemeden anında erişim söz konusudur.

Pazarlama stratejileri geliştirmek için medikal turizm söz konusu olduğunda potansiyel hastaların istek ve ihtiyaçlarını anlamak önemlidir. Türkiye, bu tür bilgilerden yararlanarak, hedef pazara ulaşmak için geleneksel medya ve sosyal medyayı kullanarak, Türkiye'de doğru şekilde tanıtılan, doğru fiyata ve doğru yerde tıbbi tedavi teklifini içeren bir pazarlama stratejisi tasarlayabilir. Başarılı bir sağlık turizmine sahip olmak için yüksek güvenilirlik ve güven ile kaliteli hizmetler önemlidir. Türk medikal turizmini tanıtırken, dijital pazarlama ve sosyal medya, medikal turizm sektörüne çok daha küçük bir bütçeyle reklam ve tanıtım yapma şansı verebilir. Bu ayrıca, pazarlama kampanyalarını gerçek zamanlı olarak sürekli olarak optimize etme yeteneği ile çok daha doğru kullanıcı bilgileri ve davranış takibi sağlar. Aslında Türk medikal turizmini dijital platformlar üzerinden tanıtmak, büyüyen dünya medikal turizm pazarından yararlanmak için küresel kitlelere ulaşma fırsatı sağlayacaktır.

 

Tanıtım…

Medikal turizm dünya çapında popüler ve hızla büyüyen bir trend haline geldi. Gelişmekte olan ülkelerde sağlık harcamaları sürekli arttıkça, insanlar tıbbi istek ve ihtiyaçları için daha az ödeme yapacakları ülkelere seyahat etme konusunda daha fazla motive oluyorlar. Medikal turizmdeki bu artan büyüme, medikal turizm pazarında pay sahibi olmak için çeşitli stratejiler geliştiren birçok ülkenin dikkatini çekmiştir.

Son birkaç on yılda Türkiye, uygun fiyata sunulan yüksek hizmet kalitesi, tarih ve kültür gibi turistik avantajları ve uygun iklimi nedeniyle medikal turizm için popüler ve çekici bir ülke haline gelmiştir. Bir bakıma bu, tıbbi bakım ve turizm faydaları için iki unsuru bir arada fırsat olarak sunmaktadır. Türkiye sadece medikal turizme değil, aynı zamanda yabancı hastalar için sağlık turizmine de odaklanmakta ve turizm deneyimine güçlü bir vurgu yaparak medikal turizm için rekabet avantajı yaratmaktadır (Omay ve Cengiz, 2013). Türkiye, tarihi dokusu ya da güneybatı kıyı kentlerinden birinde tatilin keyfini çıkarırken, insanlara tıbbi ihtiyaçlarını karşılamaları için büyük bir fırsat sunuyor. Aşağıdaki analizde, medikal turizm bağlamında müşteri tarafından algılanan değerin boyutlarını ve ABD'de Türk medikal turizmini pazarlama ve tanıtma fırsatlarını görmek için Türkiye'nin konumu değerlendirilmektedir.

Dünya Medikal Sağlık Turizminin Genel Görünümü ve Eğilimleri…

 

Sağlık/medikal turizmi, turizmin sağlık amaçlı olduğu kadar spesifik hastalık önleme amaçlı olduğu hastalık önleme turizmi ve medikal turizm olarak sınıflandırılır. Yaşam kalitesi/esenlik ve sağlığın karşılıklı olarak ilişkili olduğu durumlarda turizm, bireylerin sağlık ve iyilik hallerini iyileştirir, fiziksel sağlığa sahip olmak için psikolojik iyi oluşa da sahip olunmalıdır (Genç, 2012). Dünya Sağlık Örgütü (2021), sağlığın “zihinsel, fiziksel ve sosyal yönden tam bir iyilik hali” olduğunu belirtmektedir. Medikal turizme “turistin” devam eden fizyolojik sorunlara tıbbi müdahale alması ve müdahaleler yoluyla yaşam kalitesini artırması için erişilmektedir. Medikal Turizm terimi, Batılıları tıbbi bakım almak için batılı olmayan ülkelere çekmek için oluşturulmuştur.

Küresel olarak medikal turizm yükselişte ve popülaritedeki bu büyümeye katkıda bulunan çeşitli nedenler var. Bu nedenler aşağıdaki gibidir. Birincisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyanın dört bir yanından öğrenciler tıp okumak için Batı ülkelerine gittiler (Cohen, 2012). Bu öğrencilerin çoğu, daha fazla deneyim kazanmak ve eğitimlerini tamamlamak için kendi ülkelerinde iyileştirilmiş koşullar ve uygulama koşulları ortaya çıkana kadar Batı ülkelerinde kaldı. Hindistan, Singapur, Tayland, Malezya, Türkiye, Meksika gibi ülkelerde ileri düzey sağlık hizmetlerine olan talep arttıkça, yüksek kaliteli tıp merkezleri ortaya çıktı. Bu tıp merkezlerindeki hastalar sadece yerli nüfusu değil, komşu ülkelerden ve Batı ülkelerinden gelen hastaları da içermekte ve nihayetinde dünyayı medikal turizme açmaktadır.

İkincisi, hastaların tıbbi hizmetleri dışarıdan temin etmesinin ana nedenlerinden biri finansal faydalardır. Medikal turizm lokasyonlarında tedavi maliyeti turistler için önemli ölçüde daha düşüktür (Genç, 2012). Bunun nedeni, Batı hastanelerine ve tıp merkezlerine kıyasla doktorlara, hemşirelere ve diğer sağlık çalışanlarına ödenen daha düşük ücretlerin yanı sıra daha düşük işletme maliyetleridir.

Üçüncüsü, daha düşük ücretlere ek olarak, turistik destinasyonlardaki tıp merkezleri mevcut tıp teknolojisini kullanmakta ve yüksek kaliteli tedavi ile yüksek standartta tutulmaktadır. Bu faktörler, bu medikal turizm destinasyonlarının Batılı muadillerine göre sahip olduğu rekabet avantajına katkıda bulunmaktadır.

Dördüncüsü, birçok insanın sağlık sigortasına sahip olmadığını mali açıdan da belirtmek önemlidir. Sigortasız olanlar için maliyetteki önemli düşüşler, tıbbi prosedürleri dışarıdan temin etmek için motivasyon olabilir. Ancak sağlık turizmindeki artışın tek nedeni para değil; aciliyet başka bir faktördür.

Son olarak, belirli tedaviler ve prosedürler için beklenen bekleme süreleri bazı ülkelerde önemli ölçüde uzun olabilirken başka bir ülkeye seyahat ederken bekleme sürelerinin azalmasına neden olabilir. Tüm bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda, belki de en belirgin ama unutulan şey, başka bir ülkeye seyahat etme şansının altında yatan faktördür. Bazı ameliyatlar o kadar yoğundur ki, hastalar için mini bir “tatil” geçirme fırsatı elde etmek bir artıdır (Yeğinsu, 2021).

Bu pazar eğilimlerinin, 2027 yılına kadar küresel medikal turizmin başarısına katkıda bulunmaya devam edeceği tahmin edilmektedir (Grafik Araştırma, 2021). Medikal turizmin popülaritesi arttıkça, sonunda Batı ülkelerinin tıbbi sistemine entegre olma ve gelecekteki nüfus üzerinde olumlu etkileri olma potansiyeline sahip olacağı açıktır (Cohen, 2012). IMARC'ın (2021) pazar araştırması raporuna göre, diğer ülkelerde tüketicilere sunulan gelişmiş tıbbi tesislere ilişkin artan farkındalık ve tıbbi altyapıları geliştiren olumlu hükümet politikalarının uygulanması, bu küresel turizm pazarının büyümesi lehine olacaktır. Ayrıca, pazarı çevreleyen artan araştırma ve geliştirme faaliyetleri umut vericidir. Arizton (2021) tarafından hazırlanan bir rapor, küresel medikal turizmin 2021-2026 yılları arasında %29,29'luk CAGR'de (bileşik yıllık büyüme oranı) büyümesinin ve büyüklüğünün 2026 yılına kadar 192,91 milyar dolarlık gelire ulaşmasının beklendiğini gösteriyor. Aketlere göre medikal turizm için tıbbi tedaviler, kozmetik uygulamalar, kalp cerrahisi, ortopedik tedavi, diş hekimliği, doğurganlık tedavisi ve organ nakli popülerdir (Arizton, 20221). Bu büyüme ile birlikte, popüler merkezlerde halihazırda meydana gelen artan taleplerin farkındalığıyla fiyatlar artabileceğinden, sürdürülebilir olup olmayacağı sorusu ortaya çıkmaktadır (Cohen, 2012).

Tablo 1: Küresel Medikal Turizm Pazar Büyüklüğü 2016-2020, 2027 tahmini (Statista, 2021)

Tıp/Sağlık Turizminde Başlıca Rakipler…

Asya Pasifik bölgesinde, Latin Amerika, Afrika, Doğu Avrupa ve diğer bölgelerde kozmetik cerrahi, kalp cerrahisi, diş hekimliği, ortopedik cerrahi ve diğer tıbbi tedaviler için yılda milyonlarca sağlık turistine hizmet veren kırktan fazla ülke var (Arizton, 2021). Bu ülkeler medikal turizm pazarından faydalanmakta ve hizmetlerini batı ülkelerinde yaşayanlara tanıtmak için iyi bir iş çıkarmaktadır. Medikal turizme katılmaktan kaynaklanan birçok farklı fayda var, ancak diğerlerinden biraz daha iyi durumda olan birkaç ülke var. Medikal turizme katılan dünyanın birçok farklı bölgesi, tüketici olmayı umdukları farklı hedef pazarlara sahiptir.

Daha fazla araştırma yapıldığında medikal turizmde en iyi performans gösteren ülkelerin Tayland, Singapur, Güney Kore ve Hindistan gibi Asya ülkeleri olduğu görülmektedir. Bu ülkeler 1997'deki Asya mali krizinden bu yana bu sektöre odaklanıyorlar (Beladi, 2017). Ekonomik koşulları iyileştirmek için döviz girdilerini artırmanın yollarını arıyorlardı ve medikal turizmin bunu yapmak için çok fazla fırsatı olduğunu gördüler (Beladi, 2017). Bu ülkelerdeki güvenilirlik ve hizmet kalitesi de gelişiyor. Örneğin, Singapur, yabancı uyrukluların tıbbi tedavilerini aramaları için iyi bir ortam yaratan son teknoloji tesisler ve mükemmel hizmet açısından en üst sıralarda yer almaktadır. Tayland ve Malezya, birkaç yıldır Asya ülkelerinin medikal turizminde lider konumundalar. Endüstri, GSYİH'lerinin büyümesine çok katkıda bulundu ve bu iki ülke için güvenilirlik açısından rekabet avantajı yaratıyor. Tayland, Malezya ve Hindistan, tıbbi tedavi için yabancı sakinleri ülkelerine çekmek için politikalar uygulamış ve tıbbi tedavi için “dünya standartlarında merkezler” olarak kurulmuştur (Beladi, 2017).

Hindistan, tıbbi tedavi almak için daha ucuz ülkelerden biridir ve insanlar kanser tedavileri, organ nakilleri ve kalp cerrahisi de dahil olmak üzere çeşitli sağlık ihtiyaçları için giderler (Suri, 2019). Maliyet etkinliğinin yanı sıra, doktorlar Hindistan'da da oldukça güvenilirdir. Çoğu zaman, Hindistan'da çalışan doktorlar derecelerini ve mesleki eğitimlerini Amerika Birleşik Devletleri veya Büyük Britanya gibi batı ülkelerinde aldılar. Hindistan ayrıca, Ayurveda ve Unani gibi, uzun yıllar boyunca aktarılan ve insanların kendileri için yapmaya çalışacakları farklı türde tıbbi ve rehabilitasyon tedavileride sunmaktadır. Hindistan, medikal turizm endüstrisinin genişlemesinin ilk yıllarında, büyük ölçüde yabancı uyruklu yetkililerden aldıkları güvenilirlik eksikliğinden dolayı dezavantajlı durumdaydı. Birçok kişi hizmet ve tesislerin kalitesini sorguladı, ancak Hindistan'ın tıbbi hizmetleri o zamandan beri iyileştirildi ve seyahat etmek için en iyi yer haline geldi.

Tayland, medikal turizm endüstrisinde de olağanüstü bir iş çıkardı. Hizmet kalitesi ve gerçek turist avantajları açısından sunacakları çok şey var. Bangkok'ta bulunan büyük bir hastane olan Bumrungrad, Tayland'daki en büyük hastanelerden biridir ve medikal turizm için en yüksek puan alan destinasyondur. Oraya gidenler daha çok bir alışveriş merkezi ya da beş yıldızlı otel gibi olduğunu söylüyorlar (Finch, 2014). Tayland, Singapur ve Hindistan, 2014 yılında dünyadaki medikal turizm destinasyonlarının yüzde 80'ini oluşturuyordu ve Tayland tek başına bunun yarısını oluşturuyordu (Finch, 2014).

Hizmetleri ve kalışları için premium paketler sunan ülkeler, sunmayan diğer ülkelere göre büyük bir rekabet avantajına sahiptir. Maliyet etkinliği medikal turizmin ana itici güçlerinden biridir ve bunu sağlayabilen ülkeler, turist deneyimleri gibi diğer katma değerlerin yanı sıra daha fazla insanı çekecektir. Tayland, Birleşik Devletler'de aynı ameliyat için 80.000 $ gibi devasa bir rakama kıyasla, yaklaşık 19.000 $'a bir kalp bypass ve bir haftalık konaklama sunuyor (Finch, 2014). Türkiye, ameliyat öncesi konsültasyon, ameliyat maliyeti, ameliyat sonrası kontroller, beş yıldızlı bir otelde geceleme, ulaşım ve yerinde görme gibi belirli tıbbi prosedürler için farklı seviyelerde premium fiyatlandırma paketleri sunmaktadır. Bütün bunlar, Amerika Birleşik Devletleri'nde sigortası olmayan birine ameliyat yaptırmaktan çok daha ucuz.

Asya ülkeleri dışında dünyanın medikal turizmde başarılı olan başka bölgeleri de var. Brezilya ve Meksika gibi Latin Amerika ülkeleri, Kuzey Amerika'dan daha fazla hasta çekmek için sağlık altyapı yeteneklerini genişletmeye büyük ölçüde odaklandı (Beladi, 2017). Latin Amerika ülkelerine seyahat etmek daha çok bir tatil olarak görüleceğinden ve daha fazla insanı tıbbi yardım için bu yeri diğerlerine tercih etmeye ikna edebileceğinden, bu, onu destekleyecek doğru kaynaklara sahip oldukları takdirde yükselen bir pazar olabilir. Sadece destinasyonun sunacak çok şeyi olmakla kalmıyor, aynı zamanda Kuzey Amerika sakinlerinin oraya seyahat etmesi çok daha uygun ve kolay. Batı Avrupa sakinlerini hedef alma konusunda iyi bir iş çıkaran bazı Doğu Avrupa ülkeleri de var (Beladi, 2017).

Kanada, şu anda sahip olduklarından çok daha fazla rekabet avantajına sahip olabilecek bir ülkedir. Tesisleri, çalışanları ve hizmet kalitesi, özellikle güneydeki komşularına kıyasla orada operasyonları almak daha ucuz olduğu için, onları diğerlerinin üzerine çıkarmalıdır. Ancak, insanların acil ve acil olmayan ameliyatlarını yaptırmaları için Kanada'da inanılmaz derecede uzun bekleme süreleri vardır. Kanadalıların ameliyat olmaları için ortalama bekleme süresi, bir cerrahla ilk randevularından itibaren 9,4 haftadır. Kanada, seyahat kolaylığı, cazip turist deneyimleri ve düşük maliyet nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nden büyük bir medikal turist pazarına sahip olabilir, ancak sağlık hizmetlerine zamanında erişim olmaması onları sektörde çok gerilere itmektedir.

Medikal turizme katılan herhangi bir ülke için ana rekabet avantajı, her şey bir yana, fiyat farklılıkları ve maliyet etkinliği olacaktır. Amerika Birleşik Devletleri'nde, iyi bir kapsama sahip olmayan biri için koroner baypas ameliyatı 113.000 $ 'dır. Malezya ve Hindistan gibi yerler aynı işlemi 10.000 dolara yapabilir (Al-Lamki L, 2011). Tayland'da, bir spinal füzyon 7.000 dolara mal olurken, aynı operasyon Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 90.000 dolar. Bunlar, medikal turizme katılmaktan elde edilebilecek maliyet tasarruflarına sadece birkaç örnektir (Finch, 2014).

Fırsatlar, Zorluklar ve Engeller…

Yıllar içinde medikal turizm, gelişmekte olan ülkelerdeki insanlardan kaliteli sağlık hizmetleri almak için gelişmiş ülkelere seyahat eden insanlardan, şimdi gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere önemli maliyet tasarrufları elde etmek veya uzun bekleme sürelerinden kaçınmak için seyahat eden insanlara dönüşmüştür. Sağlık hizmetlerinin maliyetleri ve tıbbi tedavi için bekleme süreleri arttıkça, gelişmiş ülkelerdeki hastalar denizaşırı ülkelerde tıbbi tedavi aramaktadır. Türkiye son yıllarda sağlık turizminde çok fazla deneyim kazanmış ve öncü olarak kabul edilmiştir (Omay, E. ve Cengiz, E., 2013). Aşağıdaki analizde, tıbbi ihtiyaçlar için Türkiye'ye seyahat etmenin maliyet avantajları sağlayabileceğini ve müşterinin değer zincirine değer katabileceğini göstermek için Türk medikal turizmi ve müşteri değer zinciri analiz edilmektedir.

Potansiyel medikal turizm fırsatlarından yararlanmak için yukarıdaki bilgiler, sağlık/medikal turizminin başarılı olması ve büyümesi için aşağıdaki faktörlerin gerekli olduğunu göstermektedir.

1) Tıbbi tedavinin kalitesi ve güvenilirliği,

2) Güvenilirlik ve güven oluşturmak için doktorların, sağlık personelinin, kliniklerin ve hastanelerin uluslararası kabul görmüş sertifikasyonu,

3) Türkiye'den özel indirimler dahil olmak üzere bazı alanlarda maliyet etkinliği veya ekonomik tedavi prosedürleri, devlet destekleri ve Havayolları teşvikleri,

4) Acil ve kritik tıbbi tedaviler için pratikte bekleme süresinin olmaması,

5) İngilizce konuşan doktorların ve sağlık personelinin mevcudiyeti

5) Diğer turizm aktivitelerinin ve cazibe merkezlerinin mevcudiyeti.

En büyük zorluk, potansiyel hastaları yabancı bir ülkede yüksek kaliteli tedavi alacaklarına ikna etmek olabilir.

Türkiye’de Sağlık Turizmi SWOT Analizi

Güçlü Yönler…

Düşük maliyetler, genel turizmin çekiciliği, geniş ulaşım altyapısı ve çok sayıda akredite sağlık tesisi, Türkiye'nin medikal turizm faktöründe güçlü yönleri olarak belirlenmiştir (Çavmak, 2019). Önemli miktarda JCI (Joint Commission International) tarafından akredite edilmiş sağlık tesislerine sahip olan Türkiye'ye gelen medikal turistler, bu hastaneler ve sağlık personeli tarafından yüksek kaliteli altyapı ve hizmetler konusunda güvence altına alınmaktadır. Türkiye ayrıca sağlık göstergelerinde çekici bir kademeli iyileşmenin görülebildiği yerleşik bir tıp eğitim sistemine sahiptir.

Türk Hava Yolları'nın desteklemesi gibi kamu ve özel sektör kuruluşları arasındaki işbirlikleri, sağlık turizmini desteklemeye yönelik oldukça dikkat çekici çabalardır (Omay ve Cengiz, 2013). Aslında, Türk havayollarının ABD'nin çeşitli şehirlerinden İstanbul'a direkt uçuşları var. Bu, hastaların ve ailelerinin Türkiye'ye seyahat etmelerini kolaylaştırıyor. Ayrıca Türkiye, “dünyadaki en fazla JCI akredite hastanesi” sıralamasında 3. sırada yer almakta ve 60'a yakın yüksek nitelikli tıp fakültesine sahip olup, sadece Türk öğrencilere değil, aynı zamanda yabancı tıp öğrencilerine de eğitim vermektedir. Avrupa ve Asya'nın kesiştiği noktada, önde gelen ilaç firmalarının bölge merkezlerine ve üretim tesislerine yakın olması ve Türk Kızılayı'nın (kendisi de JCI tarafından akredite olan) sağladığı güvenilir kan temini Türk sağlık turizmi sektörünün avantajları arasında yer almaktadır.

Türkiye, Birleşik Krallık, İrlanda, Avusturya ve ABD gibi Batı Avrupa ülkelerine kıyasla aynı kalitede, nispeten daha ucuza sağlık hizmetleri sunuyor. Çoğu sigorta şirketi saç ekimini ve meme büyütmeyi kozmetik bir prosedür olarak gördüğünden, bu maliyetler genellikle kişilerin kendi cbinden ödenmektedir.

Zayıf Yönler…

Türkiye, uluslararası turistler için popüler bir destinasyon olmasına rağmen, uluslararası turist varış sayısı ile uluslararası turizm geliri arasında bir uyumsuzluk bulunmaktadır (Omay, E., Cengiz, E. 2013). Bu, Türkiye'nin turizm sektörü için doğru stratejiler ve politikalar izleyip izlemediği konusunda uzun süredir tartışılan bir araştırmaya yol açmıştır. Loh (2014) medikal turizmde hastalar, sağlık sigortası kuruluşları ve yabancı sağlık hizmeti sunucuları arasında paylaşılması gereken yasal sorumluluğun net olarak tanımlanmadığını belirtmiştir. Bu nedenle hasta güvenliği ve malpraktis ile ilgili yasal konular medikal turizm için en kritik konular olmuştur.

Bugün Türkiye'deki çoğu sağlık kuruluşu, kayıtların elektronik ortamda tutulmasını sağlayacak gerekli altyapıdan yoksundur (Omay ve Cengiz, 2013). Tanımlar, terminoloji, kodlama, işlev, kontrol ve değerlendirme aşamalarını içeren önemli ve standart kriterlerin olmaması, diğer kurumlara toplanan veri ve bilgileri kullanma ve karşılaştırma yapma şansını bırakmamaktadır. Bu nedenle taşra teşkilatı genelinde yetersiz ve yanlış bilgi akışının yanı sıra veri kontrolünü sağlayacak bir geri bildirim sisteminin olmaması, toplanan verilerin güvenilirliği ve doğruluğu tartışma konusu olmaya devam etmektedir. Ayrıca, iyi İngilizce konuşamayan doktorlar ve sağlık personeli, Amerika Birleşik Devletleri'nden ve diğer ülkelerden gelen hastalarla iletişim kurmakta zorluk çekeceklerdir. Bu, doktorların ve sağlık personelinin iyi İngilizce konuştuğu rakip ülkelere (yani Hindistan) karşı çok önemli bir rekabet dezavantajı olabilir. Türk medikal turizminin rekabet gücünü artırmak için özellikle Amerikalı hastalar için İngilizce konuşabilme konusuna eğilmek gerekiyor.

Fırsatlar…

Medikal turizm, hekimlerin beceri düzeylerini yükseltmeleri ve dünyanın geri kalanıyla rekabet edebilmeleri için uygulamalarını geliştirmeleri için bir fırsat sağlar. Genişletilmiş bir medikal turizm sektörü, Türkiye'deki sağlık hizmeti sağlayıcılarını becerilerini ve uygulamalarını geliştirmeye motive edebilir ve bu da yerel hastalara da fayda sağlayabilir. Medikal turizmin büyümesi ve özellikle Türkiye'de önerilen genişleme, uluslararası hastaları tedavi etmek isteyen daha fazla hastane ve kliniği uluslararası kabul görmüş tesis akreditasyonu (ör. Joint Commission International) almaya teşvik edebilir.

Medikal turizm sektöründeki büyümenin beklenen etkisi nedeniyle sağlık çalışanları arasında daha fazla İngilizce eğitimine ihtiyaç vardır. Tıbbi hizmetlerin İngilizce olarak verilmesi, uluslararası turistleri tatil yaparken Türkiye'de tedavi aramaya teşvik edebilir. Bir hastanın daha önce hiç gitmediği bir ülkeye, hiç görmediği bir doktorla, ana dilinin yabancı olduğu bir ülkeye gitme kararı vermesi zaten zor olduğu için tıp uzmanları tarafından İngilizce öğrenmeye daha fazla önem verilmelidir. Bir hastayla akıcı bir konuşma yapmak, bir şekilde ilgili tüm tarafların stresini azaltacaktır.

Genişleyen medikal turizm sektörünün sağlık kuruluşlarındaki insan kaynakları üzerindeki etkisi, sağlık hizmeti sunucularının uluslararası standartları karşılaması veya uluslararası düzenleyici kurumlar tarafından sertifikalandırılması ihtiyacını yaratabilir. Ancak bu, medikal turistlere sunulan sağlık hizmetlerinin, sertifikalı doktorlar, personel ve hastaneler tarafından sunulan kalite ve sağlık sonuçları açısından diğer rakip medikal turizm destinasyonları ile uyumlu veya daha üstün olmasını sağlar (Omay ve Cengiz, (2013)). Hastalar uluslararası akreditasyonlara sahip klinikler aramaktadır ve bu nedenle Türkiye'nin medikal turizm sektörünü bölgesel ve uluslararası olarak konumlandırması için bu tür akreditasyonların gerekli olacağını düşünmesi gerekmektedir.

Tehditler…

Dünya ölçeğinde ulusal sağlık harcamalarına bakıldığında, Gayri Safi Milli Hasıla (GSYİH) içinde sağlığa ayrılan payın oldukça düşük olduğunu görmek mümkündür. Hastane maliyetlerinde sorun yaratan etkenlerden biri de hekimlerin kişisel tutum ve davranışlarından kaynaklanan yanlış hasta sevk alışkanlıklarıdır. Yanlış sevk uygulamalarından kaynaklanan iş gücü ve ekonomik kayıp gibi sosyal maliyetlerin oranı da oldukça yüksektir.

Bazı tıp uzmanlarının bir halk sağlığı krizine yol açabileceği konusunda uyardığı üzere çok sayıda doktor, yurtdışında kariyer yapmak için Türkiye'den ayrılıyor. Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) "korkunç" olarak nitelendirdiği işten ayrılanların sayısı, iş güvenliği ve sürdürülebilirliği konusundaki derin endişeleri yansıtıyor. İşten çıkarmalar ve zorunlu güvenlik kontrolleri gibi diğer önlemler ile etnik azınlıklar gibi bazı gruplara karşı ayrımcılık ve sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiziksel şiddet gibi önceden var olan sorunlar maalesef yaşanmaktadır. Bu, AB'nin güvenliği için ayrılan doktorların karşılaştığı bürokratik engellere rağmen Almanya gibi ülkelere beyin göçünü hızlandırdı. Yurtdışında iş aramaya hazırlanırken mesleki kayıtlarını talep eden doktorların sayısı son yedi yılda 17 kat arttı. 2012 yılında sadece 59 doktor başvuruda bulunurken, 2019 yılında bu sayı 1047'ye ulaştı (Karatabanoğlu, 2020).

Dikkate alınması gereken bir diğer nokta ise dünyanın birçok yerinde hastaların doktorlarını seçme şansına sahip olmalarıdır. Ancak Türkiye'de, Sağlık Bakanlığı Türk sağlık kuruluşlarının sadece %2,45'inin medikal turizm işinde bulunmasına izin veren bir belgelendirme yaparken, yabancı hastaların istedikleri tedavi için doktorlarını seçmelerinde kısıtlama veya sınırlama yaratan zorunlu bir prosedür uyguluyor. Bu prosedür, Türk Hükümeti'nin Türkiye'de sağlık turizmini destekleme ve teşvik etme girişimleriyle çelişmektedir. Ayrıca, böyle bir kısıtlama sistemi, medikal turistlerin tıbbi tedavi destinasyonları için Türkiye'yi tercih etmemelerine neden olabilir, bu da Türkiye'nin medikal turizm olarak Türkiye’nin marka imajını etkileyebilecek, kalite sorunları yaratan, kayıtdışı sağlık turizminin büyümesine, hatta artmasına neden olabilir.

Türk Medikal/Sağlık Turizminin Pazarlaması/Tanıtılması…

Chaulagain, Pizam ve Wang (2021), Amerikalıların medikal turizme katılma niyetlerini tahmin etmek için teorik modelleri test eden bir çalışmada, Amerikalıların sağlık hizmetleri için uluslararası seyahat etmeye karşı artan bir açıklığa sahip olduklarını kaydetti. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde sağlık hizmetlerinin artan maliyetinin çeşitli nedenlerini de belirlediler. Görünen o ki, 2050 yılına kadar 87 milyona ulaşacağı tahmin edilen 65 yaş ve üstü yaşlanan Amerikan nüfusuna özel bir ilgi var (US Census Bureau 2015). Chaulagain ve ark. (2021), özellikle öncelikli olmayan prosedürler için uzun bekleme sürelerinin her yıl daha fazla Amerikalıyı yurtdışında tedaviyi düşünmeye teşvik ettiğini belirtmektedir. Amerika'nın artan yaşlı ve yaşlı nüfusu, Türk sağlık sistemi için çok önemli bir fırsat sunuyor.

Sidney Üniversitesi'nden Profesör John Connell, “sağlık turizmi, öncelikle zengin dünya ülkelerindeki yüksek tedavi maliyetleri, uzun bekleme listeleri (kurumsal olarak her zaman öncelikli cerrahi olarak görülmeyenler için), göreceli satın alınabilirlik nedeniyle son yıllarda çarpıcı bir şekilde büyüdü. Uluslararası hava yolculuğunun yaygınlaşması ve genellikle savaş sonrası bebek patlaması nedeniyle varlıklı neslinin yaşlanması” burada dikkate edeğer (Connell, 2006). Ayrıca, daha az acil, daha fazla kozmetik arzuları olan yaşlı Amerikalılar, Türkiye'yi ihtiyaçlarını ve bütçelerini karşılayan mükemmel bir fırsat olarak görebilirler. "Suudi Gazetesi"nde Kasım 2017'de yayınlanan bir makale, Orta Doğu'dan Türkiye'ye ilgi duyan ve İstanbul'da çok popüler olan "saç ekimi, göz ameliyatları, lasik ameliyatı, lens değiştirme gibi tedaviler" için Türkiye'ye gelen hasta sayısının arttığını kaydetti Kuşadası” (Suudi Gazetesi, 2017).

Türkiye, yaşlı Amerikalılar için ilgi çekici bir seçenek sunuyor; Medicare'i veya özel sigortaları bir çok tedaviyi karşılamak konusunda isteksiz olacaklardır. Bireyler için mevcut seçenekler ise sağlık sağlayıcılarının nihai kararına teslim olmak ya da Amerika Birleşik Devletleri'nde bir bekleme listesine girmek ve nihayetinde pahalı bir prosedür için ödeme yapmak için tasarruflarından faydalanmaktır. Bu hastalar için Türkiye'de medikal turizm, kaliteli ve kanıtlanmış tedavi alırken tarihi bir kültürü deneyimlemenin eşsiz bir fırsatınıda kendilerine sunabilir. Ankara'daki Gazi Üniversitesi Hastanesi'nden Profesör Murat Dizbay'ın açıkladığı gibi, bu düzenleme Türkiye için özellikle yeni değil, “Ülkedeki kaplıca ve termal tesisler binlerce yıldır dünyanın her yerinden insanları cezbetmektedir” (Nur Düz, 2021). Bu bağlamda, kaplıca ve termal turizm, kültürel deneyimlere sahip olmanın faydaları ile tedavi edilecek kronik tıbbi sorunları olan bir kesimin ilgisini çekmek için Türk sağlık turizmini genişletmek ve büyütmek için eşsiz bir fırsat sağlayabilir. Bu, özellikle zengin ve çeşitli termal kaynakları göz önüne alındığında Türkiye için büyük bir fırsattır (Turkey Medicals, 2021).

Genç (2018), sağlık turizminin Türkiye'de tedavi arayan Almanlar üzerindeki etkilerini analiz ettiği çalışmasında, kasıtlı olmayan etkilere dikkat çekmiştir. Seyahatin kendisinin kasıtlı olmayan bir şekilde sağlık ve psikolojik refahta bir iyileşme sağladığını gözlemledi ve “bu seyahatlerin psikolojik yollarla bireylerin Yaşam Kalitesini (QOL) artırma potansiyeline sahip olduğunu” belirtti (Genç, 2018). Hayatlarının son döneminde seyahate can atan pek çok ABD'li bebek patlamasıyla Türkiye'nin kıyı ikliminin tadını çıkarmak ve birinci sınıf sağlık hizmeti almak üzere Türkiye, meşhur “bir taşla iki kuş vurma”yı başarmak için istisnai bir fırsatı oluşturmaktadır. Bu fırsatların tümü ABD'de ödenen maliyetin sadece bir kısmı ile mümkündür. Bu elverişli kıyı iklimi, aynı zamanda, Türkiye'nin yaşam kalitelerini artıran, Türkiye'nin sunduğu kültür ve doğayı deneyimlemek ve tadını çıkarmak için altın yıllarını yaşlı dostu bir iklimde geçirmeleri için yaşlı Amerikalıları çekmesi için Türkiye'ye mükemmel bir fırsat sunabilir. Ayrıca, yukarıda da belirtildiği gibi, yaşlanan Amerikalılar için bir seçenek olarak kaplıca ve termal tedavi olanakları eklenebilir. Türkiye'nin elverişli ikliminde yaşamanın maliyet avantajı göz önüne alındığında, bu, yaşlanan Amerikalılar için onu keşfetmek ve bundan yararlanmak için çekici bir fırsat olabilir. Türkiyede bu diamiklere eklenecek birkaç şey daha kolayca bulmak mümkün.

Pazarlama Promosyon Stratejisi…

Pazarlama promosyon stratejisi 4 bölüme ayrılmalıdır. Öncelikle ürüne odaklanılmalıdır. Türk medikal turizmi bir hizmet olarak kabul edilir ve birden fazla hizmet sunulduğundan özellikle ilgi çekicidir. Bu, pazarlama promosyon stratejisinde vurgulanması gereken bir şeydir. Hem tıp, hem de seyahat endüstrisine giren birçok hareketli parça var. Bakanlar, sunulan hizmetleri pazarlamak için ortak girişimlere ve stratejik ittifaklara odaklanmalıdır. Her iki sektörde de kendilerini daha iyi pazarlamak için büyük şirketler ve kilit oyuncularla çalışabilmeleri önemli olacaktır. Güçlü bir medikal turizm markasına ve marka değerine sahip olması nedeniyle müşteriler de sunulan hizmetlere daha fazla ilgi duyacaktır. Her iki sektörde de popüler marka adlarını kullanan pazarlama, potansiyel müşterileri çekecektir. Pazarlamada ortak girişime iyi bir örnek Türk Hava Yolları olabilir. Bu, dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden biridir ve seyahat endüstrisinde iyi bilinmektedir. Sektördeki şirketler, marka değerlerinden yararlanarak onu değerli bir varlık haline getirdiler. Spot Blue (2021), Devlet Teşvikleriyle Desteklenen Türkiye'de Medikal Turizm başlıklı bir makalede, Türk Hava Yolları'nın medikal turizm sektörünü yoğun bir şekilde desteklediğini belirtmektedir. Hem ürünlerini (havayolları), hem de medikal turizm hizmetlerini pazarlamak, medikal turizm endüstrisine büyük karlar getirebilir (Spot Blue, 2021).

Fiyat, şüphesiz promosyon stratejilerinde başarıya önemli bir katkıda bulunur. Pazarlama hizmetleri genellikle pahalıdır, bu nedenle bu hizmetin maliyetini aşmanın bir yolu yoktur, bu da ucuz olmayacaktır. Forbes'a (2021) göre, Türk Hava Yolları 2021'de 6,6 milyar doların üzerinde satış gerçekleştirdi. Buna ek olarak, Turkey Medicals (2021), Türk medikal turizm endüstrisinin 12 milyar doların üzerinde gelir elde ettiğini belirtiyor. Açıkça, sağlanan hizmetler en kazançlı ve pahalı endüstrilerden ikisini birleştiriyor. Piyasa planı için toplam fiyata odaklanmak akıllıca olmaz. Büyük bir toplam fiyatla müşterileri korkutmaktan kaçınmak için pazarlama stratejisi karşılaştırmalı fiyatlandırmaya odaklanmalıdır. Bu pazarlama stratejisi günümüzde çeşitli seyahat acenteleri tarafından kullanılmaktadır ve bu strateji satın alma gücünü tüketicinin eline vermektedir.

İyi bir pazarlama stratejisi, toplam maliyetleri bölümlere ayırmalıdır. Bir tüketici, paket/paket fiyatları, diğer rakiplerin fiyatlarının yanı sıra, uçuşların, sağlık harcamalarının, otellerin, konaklama vb. Hastaların ödediği fiyat hakkında soru işaretleri oluşturacak şekilde fiyatlandırmanın herhangi bir gizli maliyet olmadan şeffaf olması önemlidir. Türk medikal turizminin uzun vadeli sürdürülebilirliği için Türk medikal turizmi için güvenilirlik ve güven oluşturması gerektiğine inanıyoruz. Bölümlere göre daha düşük fiyatlar tüketicileri bunaltmayacak ve pazarlama sistemi içinde rekabet avantajı sağlayacaktır. Maliyet aşamasındaki en büyük sorun bu düşük ve rekabetçi fiyatlara ulaşmak olacaktır. Genel olarak, büyük oyun alanında rekabet etmek için, endüstri içinde zaten iyi bilinen işletmelerle ortak girişim veya stratejik ittifak oluşturmak verimli ve akıllıca bir strateji olacaktır. Bu şirketlerle kurulan bir ilişki, daha ekonomik fiyatların yanı sıra daha derin, duygusal düzeyde bağlantılara yol açabilir.

Konum, pazarlama stratejisi içinde bir başka büyük satış noktası olabilir. Türkiye, bir ülke olarak, seyahat ve sağlık sektörlerinde önemli bir pazarlanabilir avantaj olan hedef pazarların çoğuna ulaşmak için çok stratejik bir coğrafi konuma sahiptir. Cheney'e (2016) göre “Türkiye delicesine güzel bir ülke. Üç tarafı sularla çevrili olan Türkiye'nin kıyıları dünyanın en güzel kıyılarından bazılarıdır. Berrak suları, muhteşem kumsalları ve şirin balıkçı köyleriyle Türkiye kıyıları dünyanın en bakir kıyılarından biridir.” Türkiye'nin medikal turizm destinasyonu olarak sunduğu, yalnızca yüksek kaliteli tıbbi tedavileri değil, aynı zamanda eşsiz kültürel olanakları ve doğal güzellikleri olan tarihi yerleri ve çok uygun hava koşullarını merkeze alan bir pazarlama planı oluşturmak son derece faydalı olacaktır. Bir yer seçerken, yerin diğer özellikleride pazarlama stratejisinde temel bir rol oynar. Bir şirketin ürünlerini ve hizmetlerini nasıl ve nereye yerleştireceğini ana hatlarıyla belirtir ve bu hem müşteri, hem de pazar payı kazanmak için yapılmalıdır. Medikal Turizm bir mağazaya girmek için bir ürün yaratmaya benzemez, medikal turizm işi hakkında müşterilere ulaşmak için hibrit kanalları kullanmak faydalıdır, bu da pazar kapsamının artması, olası daha düşük kanal maliyeti ve son olarak bireye daha özelleştirilmiş satış ile sonuçlanacaktır. Müşteriler, medikal turizm hakkında daha fazla bilgi edinmek veya bir bilet satın almak için internette gezinebilir veya bir temsilciyle telefonda konuşabilir.

Kitleleri sunulan ürün ve hizmetlerden ve bunların faydalarından haberdar eden tanıtım stratejileri endüstriler için çok önemlidir. Sorun şu ki, diğer birçok marka benzer sağlık turizmi hizmetleri sunuyor, bu nedenle bakanların hedeflerine ulaşabilmeleri için bu raporda ele alınan Türkiye'nin rekabet avantajlarını sunmak üzere eleştirel düşünme stratejilerini kullanmak en iyisidir. En iyi tanıtım stratejileri, önce Türk medikal turizmi bilinci oluşturmak, ardından bu çeşitli tıbbi hizmetlere ve turistik cazibe merkezlerine talep yaratacak stratejik avantajlara dayalı olarak Türkiye'nin sunduğu çeşitli tıbbi hizmetlere ilgi ve tercih geliştirmektir. Türkiye'nin sağlık turizmi ve tarihi kültürel cazibe merkezleri aracılığıyla sunduğu fırsatları sergilemek için sosyal medya, televizyon ve radyo aracılığıyla tanıtım yapabiliriz. 3,6 milyardan fazla insan sosyal medyayı kullanıyor ve bu da sosyal medyayı tanıtım içeriğini başlatmak ve paylaşmak için harika bir yer haline getiriyor (Statista, 2021). Bu, infografiklerin, YouTube'daki videoların ve hatta ücretli reklamların kullanımını içerebilir.

Son olarak, ağızdan ağza iletişim her zaman malları ve hizmetleri tanıtmanın harika bir yoludur. Georgiev (2021), insanların %92'sinin diğer pazarlama biçimlerinden çok bir arkadaştan gelen ürün veya hizmet tavsiyesine güvenmeyi tercih ettiğini belirtmektedir. Tüketici kararlarını etkilemede ağızdan ağıza iletişimin (WOM) gücü göz önüne alındığında (Georgiev, 2021; Kotler, Keller ve Chernev, 2022), Türk medikal turizmi, sağlık hizmetlerinin faydaları hakkında bir farkındalık yaratmak için uygun sosyal medya aracılığıyla influencer stratejisini kullanabilir. Burada müşterileri mutlu etmek ve de akabinde geri bildirimleri almak akılda kalmayı sağlamak için çok önemlidir.

ABD'de Türk Medikal Turizminin Pazarlanmasına Yönelik Öneriler…

Türkiye, dünyanın en iyi 10 medikal turizm destinasyonu arasında yer almaktadır. 2017 yılında Türkiye medikal turizm için 700.000 ziyaretçiyi ağırlamıştır (Turkey Medicals, 2021). Türkiye'de medikal turizmin pazarlaması ve tanıtılmasına yönelik üç büyük avantajı vardır: uygun fiyat, yüksek kaliteli bakım ve birinci sınıf tedaviye anında erişim. Pazarlama stratejileri oluşturmak için, medikal turizm söz konusu olduğunda potansiyel hastaların istek ve ihtiyaçlarını anlamak önemlidir. Uluslararası bir hastanın aşağıdaki kavramsallaştırılmış değer zincirinde, “Sorgu” adımında hastaya bilgi vermeye odaklanmak anahtardır. Bunu yaparken Türkiye'nin misafirperverliğini ve maliyet avantajlarını pazarlamaya dahil etmek ilgi çekmek için önemlidir.

Kaynak: Porter Acharyulu, G.R. ve Reddy, B.K. (2004). Medikal turizm için hastane lojistik stratejisi. Tedarik Zinciri Semineri: Uluslararası Lojistik Konferansı. Brisbane: Queensland Teknoloji Üniversitesi.

 

İster tıbbi bakım için uluslararası seyahat etmek, ister ABD'de uzun bekleme sürelerinden kaçınmak, ister pahalı ameliyatlardan tasarruf etmek, isterse de Türkiye'de onaylanmış ve henüz kullanıma hazır olmayan yeni prosedürlere ve ilaçlara erişmek olsun, hasta motivasyonunu anlamak önemlidir. Tıbbi prosedürlerle ilgili olarak, Türkiye iki ana tıbbi fırsat kategorisi sunmaktadır: a) Plastik ve rekonstrüktif cerrahi, göz/oftalmoloji ve diş hekimliği gibi alanlarda tıbbi tedaviler ve özellikle yaşlı hastalar için sonraki adım olarak b) kronik sağlık sorunları için spa ve termal tedaviler. Bu tür insanlar etrafında bir pazarlama planı oluşturmak için tıbbi hizmetlerden yararlanacak potansiyel bir hedef kitleyi keşfetmek ilk adım olacaktır. Hedef pazar bulduktan sonra, abone oldukları dergiler, okudukları bloglar ve parçası oldukları sosyal medya grupları gibi kullandıkları kaynakları analiz etmek önemlidir.

Hedef kitlenin motivasyonları belirlendikten sonra, dijital pazarlama onların özel ihtiyaçlarına hitap etmek için kullanılabilir. Bu, belirlenen hedef pazara ulaşabilecek ve hedef pazar nezdinde inandırıcılığı olan sosyal medya araçlarının belirlenmesini gerektirir. Türk medikal turizmini tanıtmanın bir sonraki adımı, potansiyel hastaların Türk doktorları, hastaneleri, klinikleri ve diğer tıbbi uygulamaları bulmasına yardımcı olmak ve web sitelerini veya sosyal medya platformlarını bulmayı kolaylaştırmaktır. İdeal hastaların çevrimiçi olarak nerede bir araya geldiklerini bulmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için ilgili bilgileri bu alanlarda yayınlamak. Örneğin, tıp endüstrisindeki popüler web sitelerinde misafir blog yazıları yapmak, aynı zamanda Türk medikal web sitelerini ziyaret etmek için bir bağlantı da ekleyebilmektedir. Potansiyel bir hasta, misafir blog gönderisini okuduktan sonra, ilgilendikleri bir web sitesinin bağlantısını tıklayarak Türk medikal turizminde daha fazla bilgilenmelerini sağlayabilir. Bir başka örnek de Türk medikal firmalarını, doktorlarını ve uygulamalarını sektör rehberlerinde listelemek, böylece hastalar rehberlere gittiklerinde medikal turizm hizmeti arıyorlar ve muhtemelen sağlık için yurtdışına seyahat ediyorlar, o rehberde olmak hasta için aşinalık yaratacaktır. Türk medikal turizminin ortaya çıktığını ne kadar çok görürlerse, ona daha fazla bakma şansları o kadar yüksek olur.

Artık dünya internet üzerinden birbirine daha fazla bağlı olduğundan, web siteleri aracılığıyla dijital olarak pazarlama yapmak çok önemlidir. Bir web sitesinin google'da veya başka bir büyük arama motorunda ilk sayfada çıkmasını sağlamanın, şirketin medikal turizm araması yaparken görünmesini sağlamanın bir yoluna arama motoru optimizasyonu denir. Bu konsept, içeriği çevrimiçi olarak hedeflenen kişilere yönlendirerek daha fazla seyahatin tanıtımına olanak tanıyacak ve medikal turizm yoluyla daha fazla kişiye yardımcı olacaktır. Örneğin, ABD'deki bir tıp turisti, "ABD dışında tıbbi tedavi" gibi ABD'de sıklıkla kullanılan bir ifadeyi hedefleyecektir ve bu ifadeyi hedeflemeye değip değmeyeceğini öğrenmek için her gün, belirli teknikler aracılığıyla ifadenin ayda, haftada ne sıklıkla kullanıldığı öğrenilebilir.

Bu noktadan hareketle ABD'de Türk medikal turizmini tanıtmak, hastanın gideceği yerin farkında olmasını sağlayan, sağlık kuruluşu ve tedavi gördüğü tesis hakkında bilinçlendiren hasta eğitimine giriyor. Türk medikal turizmini tanıtmanın bir diğer önemli adımı da ortaklıklar olacaktır. Sağlık hizmeti sağlayıcısı gibi doğru partneri seçmek önemlidir. Bu, karşılıklı ve finansal olarak fayda sağlayacak ortaklıklardan yararlanmayı içerir. Kendi kendini finanse eden işverenlerle ortaklık yapmak ve hasta sevklerini artırabilecek sigorta şirketleriyle çalışmak, bu da sağlık turizmi kolaylaştırma işine yarar.

İnternette tanıtım yaparken, medikal turizmin ne kadar faydalı olabileceğini belirtmek ve işletmelerle ilgili gerçekleri paylaşmak ve Türkiye'nin diğer ülkelere kıyasla önemli maliyet tasarrufları konusunda farkındalık yaratmak önemlidir. Türkiye'deki birçok prosedür, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki aynı prosedürlerden %50 ila %70 daha ucuza mal oluyor. Türkiye, Avrupa ve Orta Doğu'daki büyük şehirlerden en fazla 3 saat uzaklıkta, merkezi bir konumdadır. Türkiye 70'den fazla ülkeye vizesiz giriş hakkına sahiptir. Türk Hava Yolları, 100'den fazla ülkeye ve 200 uluslararası noktaya uçan, dünyanın en büyük havayollarından biri olarak kabul edilmektedir. Türk Hava Yolları'nın geniş bir uçuş ağına sahiptir ve dünyanın her yerinden hastaların çok kolay ve ekonomik ulaşıma sahip olmasını sağlar.

tüm sağlık hizmetlerini ve global gelişmeleri uzman tıbbi ve idari kadrosu, multidisipliner yapısı ile İstanbul'da hastalarına veren kuruluşlar Türkiyede mevcuttur. Harvard Tıp Okulu ve Johns Hopkins Medicine gibi ABD'nin en iyi tıbbi sağlayıcılarına bağlı hastaneler Türkiye’de var. Türkiye'de medikal turistlere hizmet veren hastaneler en son tıbbi teknolojileri kullaıyor ve doktorların %35'inden fazlası Batı ülkelerinde tıp eğitim almış durumdalar. Türkiye, dünyanın en çok ziyaret edilen tatil yerlerinden biri ve şu anda tıp turistleri için de en iyi destinasyonlardan biri. Türkiye'nin özel hastaneleri, bugün dünyanın en gelişmiş tıbbi tedavilerini ve teknolojisini sunmaktadır. Türkiye, teknolojik olarak gelişmiş tıbbi altyapıya sahip olmasının yanı sıra, tartışılan birçok avantajı ile lider bir sağlık turizmi destinasyonudur.

Sonuç…

Dünya çapında birçok ülke, çeşitli nedenlerle nitelikli ve uygun maliyetli sağlık hizmetlerine olan ihtiyacı ve böyle bir ihtiyacın sürekli artmasından kaynaklanan ekonomik büyüklüğü kabul etmiştir. Medikal turizmi teşvik etme stratejileri arasında kaliteli hizmet çoğu ülke tarafından vurgulanmıştır. Pazarlama hem hükümetler, hem de medikal turizm endüstrisi tarafından sürekli vurgulanan stratejik unsurlardan biridir.

Dijital pazarlama, medikal turizm sektörüne çok daha küçük bir bütçeyle reklam yapma şansı veriyor. Ayrıca, pazarlama kampanyalarını gerçek zamanlı olarak sürekli olarak optimize etme yeteneği ile çok daha doğru kullanıcı bilgileri ve davranış takibi sağlar. İnternetin işlevsel boyutu, medikal turizm deneyiminin değer algısına büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca Türk medikal turizminin dijital platformlar üzerinden tanıtılması, küresel bir kitleye ulaşmasını sağlayacaktır. Türkiye'nin hastalar tarafından doktor seçiminin sınırlandırılması gibi bazı potansiyel tehditleri güçlü pazarlama çalışmalarıyla aşması gerekse de, sağlık turizmi Türkiye için yakın geleceğin umut verici bir sektörü gibi görünmektedir.

 

Kaynaklar

Arizton (2021). Medical Tourism Market - Global Outlook & Forecast 2021-2026, (September 2021). Accessed March 25, 2022, at https://www.arizton.com/market-reports/medical-tourism-market-size

Beladi, H., Chao, C.-C., Ee, M. S., & Hollas, D. (2017). Does Medical Tourism Promote                                   Economic Growth? A Cross-Country Analysis. Journal of Travel Research, 58(1),                     121–135. https://doi.org/10.1177/0047287517735909

Chaulagain, S., Pizam, A., & Wang, Y. (2021). An integrated behavioral model for medical tourism: An American perspective. Journal of Travel Research, 60(4), 761-778. https://doi.org/10.1177/0047287520907681

Suri, Manveena (2019). India wants to make medical tourism a $9 billion industry by 2020.https://www.cnn.com/2019/02/13/health/india-medical-tourism-industry-intl/index.html#:~:text=In%202015%2C%20India%20ranked%20as,to%20495%2C056%2C%20government%20figures%20show.

 

Cohen, E. (2012). Medical Travel and the Quality of Life. Handbook of Tourism and Quality-of-Life Research: Enhancing the Lives 169 of Tourists and Residents of Host Communities, International Handbooks of Quality-of-Life (pp. 169-191). Springer Science+Business Media. DOI 10.1007/978-94-007-2288-0_10

Genc, R. (2012). Physical, Psychological, and Social Aspects of QOL. Medical Tourism. Handbook of Tourism and Quality-of-Life Research: Enhancing the Lives 169 of Tourists and Residents of Host Communities, International Handbooks of Quality-of-Life (pp. 193-207). Springer Science+Business Media. DOI 10.1007/978-94-007-2288-0_10.

Graphical Research (2021, June 7). Medical tourism market trends 2021: North America, Europe, & apac industry forecasts 2027: Graphical research. GlobeNewswire News Room. Retrieved December 11, 2021, from https://www.globenewswire.com/en/news-release/2021/06/07/2242534/0/en/Medical-Tourism-Market-Trends-2021-North-America-Europe-APAC-Industry-Forecasts-2027-Graphical-Research.html.

Finch, S. (2013). Thailand top destination for medical tourists. Canadian Medical Association               Journal, 186(1), E1–E2. https://doi.org/10.1503/cmaj.109-4655 

Al-Lamki L. (2011). Medical Tourism: Beneficence or maleficence?. Sultan Qaboos University medical journal, 11(4), 444–447.

IMARC Group. (2021). Medical tourism market: Global industry trends, share, size, growth, opportunity and forecast 2021-2026. Retrieved December 11, 2021, from https://www.imarcgroup.com/medical-tourism-market.

Kim, S., Arcodia, C., & Kim, I. (2019). Critical Success Factors of Medical Tourism: The Case                         of South Korea. International Journal of Environmental Research and Public Health,                16(24), 4964. https://doi.org/10.3390/ijerph16244964

Kotler, P., Keller, K.L., & Chernev, A. (2022). Marketing Management 16th Ed., Hopoken, NJ: Pearson. 

Michas, F. (2021, October 18). Market size of medical tourism 2020-2027. Statista. Retrieved December 11, 2021, from https://www.statista.com/statistics/1084720/medical-tourism-market-size-worldwide/.

World Health Organization. (2021). Health and well-being. World Health Organization. Retrieved December 11, 2021, from https://www.who.int/data/gho/data/major-themes/health-and-well-being.

Yeginsu, C. (2021, January 19). Why medical tourism is drawing patients, even in a pandemic. The New York Times. Retrieved December 11, 2021, from https://www.nytimes.com/2021/01/19/travel/medical-tourism-coronavirus-pandemic.html.

Çavmak, D. (2019). Using AHP to Prioritize Barriers in Developing Medical Tourism: Case of   Turkey. Retrieved December 11, 2021 from http://www.ijtmgh.com/article_107967_91a41150f68bbf7110a9e3939f0e838d.pdf

Omay, E. and Cengiz, E. (2013). Health Tourism in Turkey: Opportunities and Threats. Mediterranean Journal of Social Sciences. Doi:10.5901/mjss.2013.v4n10p424

Loh, C. P. A. (2014). Health tourism on the rise? Evidence from the balance of payments statistics. European Journal of Health Economics, 15(7), 759–766.

Karatabanoglu, S. (2020). Why Are Doctors Leaving Turkey? Retrieved December 11, 2021 from https://insideturkey.news/2020/01/06/why-are-doctors-leaving-turkey/

Chaulagain, S., Pizam, A., & Wang, Y. (2020). An integrated behavioral model for medical tourism: An american perspective. Journal of Travel Research, 60(4), 761–778.        https://doi.org/10.1177/0047287520907681

Connell, J. (2006). Medical tourism: Sea, sun, sand and … surgery. Tourism Management, 27(6), 1093–1100. https://doi.org/10.1016/j.tourman.2005.11.005

Genç, R. (2018). Transactional Development of Medical Value Tourism between East & West in General German-Turkish in Specific. Acta Universitatis Danubius, 14(3), 126-147.

Nur Duz, Z. (2021, September 9). 'Turkey has achieved great success in health field over past 2   decades'. Anadolu Ajansı. Retrieved December 8, 2021, from     https://www.aa.com.tr/en/health/-turkey-has-achieved-great-success-in-health-field-over-  past-2-decades-/2359724.

saudigazette. (2017, November 28). Turkish medical tourism robust. Saudigazette. Retrieved      November 22, 2021, from      https://saudigazette.com.sa/article/522987/BUSINESS/Turkish-medical-tourism-robust.

Statista. 2021. Number of social network users worldwide from 2017 to 2025.

Retrieved December 9, 2021. https://www.statista.com/statistics/278414/number-of-worldwide-social-network-users/#:~:text=Social%20media%20usage%20is%20one,almost%204.41%20billion%20in%202025.&text=Social%20network%20penetration%20is%20constantly,2020%20stood%20at%2049%20percent.

US Census Bureau. 2015. “Comparing 2015 American Community Survey Data?” https://www.census.gov/programs-surveys/acs/guidance/comparing-acs-data/2015.html       (accessed December 8, 2021).

Cheny, J. (2013, February 23). 5 reasons you should visit Turkey on your next trip. Retrieved December 9, 2021 from https://tripologist.com/asia/5-reasons-to-visit-turkey/

Spot Blue. 2016. Medical tourism in Turkey boosted by government incentives. Retrieved December 9, 2021 from https://www.spotblue.com/news/medical-tourism-in-turkey/

Turkey Medicals. 2021. “Turkey’s 2023 expected medical tourism figure: $20 billion”. Retrieved December 9, 2021 from https://turkeymedicals.com/turkey-medical-tourism

Forbes. 2021. Turkish airlines. Retrieved December 9, 2021 from https://www.forbes.com/companies/turkish-airlines/?sh=4f5a09432de9

Georgiev, D. (2021, July 4). “80+ referral marketing statistics to show you how and why it works in 2021” Review 42. Retrieved December 9, 2021 from https://review42.com/resources/referral-marketing-statistics/

Porter Acharyulu, G. R., & Reddy, B. K. (2004). Hospital logistics strategy for medical tourism. Supply Chain Seminar: An International Conference on Logistics. Brisbane: Queensland University of Technology.

Test

Form Gönderimi

Tamam